Kad je idealno vreme da dete počne da uči da pliva

Ljudi su kopnene “životinje”. S druge strane, veći deo planete zemlje ipak pokriva voda. Oko 70% našeg organizma je voda. Zar nije onda logično da od malih nogu učimo da se u vodi snađemo?

Foto: Canva

Zbog toga što je život nepredvidiv i što ne možemo da znamo u kakvim će se situacijama i okolnostima deca naći, bilo mi je važno da moja deca nauče da plivaju. Ali ne samo onako, kao kad kucu pustiš u vodu, već da nauče da plivaju stvarno. Vešto i pravilno. To je veština koju smatram vrlo važnom, jer postoje situacije u kojima ona može napraviti razliku između života i smrti.

Ako razmišljate o ovoj temi, sigurno razmišljate i o tome kad je pravi trenutak da vaše dete krene na časove plivanja. Jer, osim ako ste i sami nekad trenirali plivanje, uz vas će verovatno naučiti tek da se održava u vodi. Da, svakako da je za sve one koji ne žive u gradu ili makar u blizini nekog grada koji ima bazen ovo gotovo nemoguća misija, ali svi koji to mogu, trebalo bi na vreme da misle o razvijanju ove važne veštine kod dece.

Američka akademija pedijatara, uprkos tome što postoje i časovi plivanja za bebe, ne preporučuje časove plivanja za mlađe od godinu dana zato što tako mala deca nisu razvila veštinu disanja neophodnu za plivanje, što znači da ne mogu plivati samostalno.

Dodatno, nema dokaza koji ukazuju na to da bi časovi plivanja u tom uzrastu umanjili rizik od davljenja kod dece. Ništa ne može zameniti nadzor odraslih kad su u pitanju mala deca.

Idealan uzrast, prema AAP, upravo je oko četvrte godine života. To je uzrast u kom su deca razvojno spremna za prave časove plivanja jer mogu da koordinišu pokrete ruku i nogu, što je ključno za uspešno plivanje.

Kad dete upisujete na plivanje (ovo se, naravno, odnosi na one roditelje koji žive u gradovima ili u blizini gradova u kojima postoje časovi plivanja), uverite se da su instruktori koji s njim rade sertifikovani. Takođe bi bilo dobro da to bude školica koja ima časove za različite nivoe napredovanja, kako bi vaše dete moglo da uči sa onom decom s kojom je na istom ili sličnom nivou i u skladu sa svojim napretkom prelazi u druge grupe.

Zapravo, najbolji su oni programi koji kombinuju usmerene “stroge” časove i igru, gde se deca uče ključnim veštinama, ali gde imaju priliku i da se zabave.

Zato, na plivanje gledajte kao na vezivanje pertli, samostalno hranjenje, vožnju bicikla. Bolje je uštedeti na novim igračkama ili slatkišima, a detetu priuštiti odlaske na časove plivanja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

dr-bojanin:-imao-sam-najgori-rukopis-u-skoli-i-zbog-toga-nisam-bio-odlican

Dr Bojanin: Imao sam najgori rukopis u školi i zbog toga nisam bio odličan

Проф. др Светомир Бојанин, најпознатији дечји психијатар у овом делу Европе, утемељивач неуропсихологије и савремене дефектологије у Србији, аутор више од двадесет уџбеника и монографија, често говори о недостацима образовног система као и о томе шта је деци заправо потребно. Он се, притом, осврће и на своје одрастање, период школовања...

decji-psiholog:-sta-je-svrha-kazne-u-vaspitanju-i-kakva-ona-(ne)-treba-da-bude

Dečji psiholog: Šta je svrha kazne u vaspitanju i kakva ona (ne) treba da bude

Кажњавање је један од уобичајених поступака у процесу васпитања. Заснива се на чињеници да деца најефикасније уче из сопственог искуства. Наиме, велики део онога што деца раде има неки ефекат на њих саме, односно доводи до одређених добрих или лоших последица. Деца задржавају и учвршћују оне облике понашања која су...

vladeta-jerotic:-kad-otac-istuce-cerku,-to-su-posledice-koje-ostaju-citav-zivot

Vladeta Jerotić: Kad otac istuče ćerku, to su posledice koje ostaju čitav život

Питали су ме шта је горе? Кад се дете размази или кад су родитељи претерано строги? Ако треба бирати, боље размажено, него дете које расте у претераној строгости. Јер, ипак, то дете се кроз живот у којем није више у центру пажње, некако коригује. Али ако у себи дете носи...

da-li-su-bolje-majke-u-engleskoj-ili-srbiji? 

Da li su bolje majke u Engleskoj ili Srbiji? 

Милица Крстивојевић, старији клинички ембриолог, гостовала је у јутарњем програму ПРВЕ телевизије и, између осталог, осврнула се на понашање мајки на нашим просторима и у Енглеској. Foto: Canva Универзална реченица сваког родитеља на Балкану јесте она: “Док си под мојим кровом и једеш мој хлеб, радићеш како ти кажем”. Па,...

vi-ste-rekli-“ne”,-a-dete-odmah-ide-da-pita-tatu.-kako-reagovati?

Vi ste rekli “ne”, a dete odmah ide da pita tatu. Kako reagovati?

Деца су, у суштини, себична. Али то је потпуно природан део њиховог развоја и врло ће често тешко поднети кад им се каже “не”. И премда је врло важно да деца ту реч чују онда кад је неопходно, многи родитељи избегавају да кажу то “не”. Неки зато што се плаше...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT