Исплатити наставницима новогодишње награде

ADVERTISEMENT

Председник тог синдиката Милорад Антић каже за Данас да међу запосленима влада огромно незадовољство због погоршања услова рада.

Преласком београдских средњих школа на кобиновану наставу и час од 45 минута, наставници раде више, а тај прековремени рад им није плаћен, тврди он.

– Комбинована настава која је ставила наставника у сраман положај. Наиме, потписали смо решења у којима пише да ћемо радити 45 минута у школи без обзира на облик наставе и још два сата недељно потрошити на остављање наставног материјала групи која тог дана није била у школи.  Свешће се то на онај поступак неких наших прагматичних колега из претходних година короне, који сви презиремо, да деци само напишемо где се нека лекција налази, па нек им родитељи или приватни наставници сами објашњавају, пошто ми немамо времена да се на то враћамо на  редовним часовима – каже Антић.

Он је уверен да такав начин рада неће одговарати већини ваљаних и часних наставника, „којима је стало да децу науче (и обуче) бар основно градиво свог предмета, а не да површно постављају број стране или лекције, као да деца не знају да отворе садржај уџбеника или приручника“.

– Велики је проблем што нас, као струку, третирају испод сваке људске мере, јер не презају да тврде како није опасно ићи у одељење у коме је 35 ученика, од којих се пет разболело од короне у размаку већем од 48 сати. Колеге, вакцинисане и невакцинисане, разбољевају се, а управа седи и експериментише са живим људима – поручио је Антић у писму министру просвете Бранку Ружићу.

Он додаје да је његово обраћање министру последица огромног незадовољства наставника, од којих неки размишљају да уђу у „бели“ штрајк.

„Својом неодговорном политиком помешали сте ситне користи и поене у власти са неетичким поступањем према огромној популацији ученика и наставника (и њиховим породицама) тиме што нисте донели ниједну ваљану одлуку да нам свима буде боље.

Нити сте размишљали о прилагођавању наставе и обима знања у околностима пандемије, нити је било ко помислио да поправи ситуацију у техничкој подршци таквој настави или обезбеђивању истих хигијенских услова за све. Тако уништавате дечје и наше физичко и психичко здравље, а промовишете само себе кроз празне форме и фразе родољубља и патриотизма“, оштар је Антић у писму ресорном министру.

Он је апеловао да се, сходно Посебном колективном уговору за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика, исплатите новогодишње награде у једнаком износу.

Подсећа да је та награда, када је последњи пут исплаћена, износила 5.000 динара.

Извор: Данас

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Времеплов:-Започела-Кумановска-битка

На данашњи дан – 23. октобар

Данас је субота, 23. октобар, 296. дан 2021. До краја године има 69 дана. 42. п.н.е. - Самоубиство је извршио римски званичник Марко Јуније Брут, један од вођа завере у којој је 44. пре нове ере убијен Гај Јулије Цезар. Брут се убио после пораза који су републиканској војсци у...

Брнабић-и-Ружић-обишли-реконструисану-ОШ-„Јован-Јовановић-Змај“-у-Новом-Кнежевцу

Брнабић и Ружић обишли реконструисану ОШ „Јован Јовановић Змај“ у Новом Кнежевцу

Председница Владе Србије Ана Брнабић и први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић обишли су данас Основну школу „Јован Јовановић Змај“ у Новом Кнежевцу која је у потпуности реконструисана средствима из државног буџета преко Канцеларије за управљање јавним улагањима, у износу од преко 300 милиона...

Од-понедељка-комбиновани-модел-у-средњим-школама-у-четири-локалне-самоуправе

Од понедељка комбиновани модел у средњим школама у четири локалне самоуправе

Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа донео је одлуку да се ДРУГИ МОДЕЛ организације образовно-васпитног рада, односно комбинована настава од понедељка, 25. октобра 2021. године  примењује у СРЕДЊИМ ШКОЛАМА на територији  четири локалнe самоуправe: Београд, Врњачка Бања, Ниш и  Шабац. ДРУГИ МОДЕЛ наставе подразумева да се...

Ружић:-О-евентуалном-преласку-на-онлајн-наставу-одлучиће-Кризни-штаб

Ружић: О евентуалном преласку на онлајн наставу одлучиће Кризни штаб

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић најавио је данас да ће коначну одлуку о евентуалном преласку на онлајн наставу донети Кризни штаб. Ружић је, током посете ОШ „Олга Милошевић“ у Смедеревској Паланци, навео да ће, док не буде донета таква одлука, Тим...

Времеплов:-Преминуо-Борисав-Станковић

На данашњи дан – 22. октобар

Данас је петак, 22. октобар, 295. дан 2021. До краја године има 70 дана. 1797 - Француз Андре Жак Гарнерин први је употребио падобран, скочивши из балона над Паризом с висине 680 метара. 1811 - Рођен је мађарски композитор Франц Лист ,пијанистички виртуоз. Створио је симфонијску поему и нову концепцију...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT