ADVERTISEMENT

Grujićka sa direktorima srednjih stručnih škola Jablaničkog i Pčinjskog okruga

Pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje i vaspitanje prof. dr Gabrijela Grujić održala je sastanak u Leskovcu i Vranju sa direktorima srednjih stručnih škola Jablaničkog i Pčinjskog okruga na kome se razgovaralo o planu upisa na dualne obrazovne profile u školskoj 2021/2022 godini.

Teorija je majka znanja. Ali, kako da govorimo o kompetenciji i sublimaciji i znanju i veštinama kao jedinstvenom kvalitetu, ako nam kompanije ne otvore vrata. Kompanije su to i uradile. Kada su primile naše mlade na školovanje, pokazale su da im nije bilo bitno da to budu samo učenici koji će se kod njih i zaposliti nego su to posmatrali u širem kontekstu, pružajući priliku da što veći broj učenika stekne to znanje. Moja poruka mladim ljudima je, iako želite da odete, sigurna sam da ćete se vratiti, jer Srbija postaje ekonomski moćna zemlja“ rekla je Grujićeva.

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović izjavio je da na teritoriji grada Leskovca dve škole, Škola za tekstil i dizajn i Srednja škola u Vučju, u saradnji sa kompanijama realizuju dualno obrazovanje.

Važno je da imamo srednje škole u sistemu dualnog obrazovanja. To našoj deci donosi odgovornost, ozbiljnost i otvara mogućnost da imamo radnike i stručnjake za razne oblasti. Kompanije koje posluju u našem gradu poseduju uslove da mladima pruže znanja koja su im potrebna za buduće zaposlenje. Jasno je da se usvojeno znanje vrednuje tek onda ako je u praksi primenjivo. Od ovakvog vida obrazovanja benefite ima i kompanija, i pojedinci, a svakako i lokalna samouprava“, rekao je Cvetanović.

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković istakao je da grad Vranje već tri godine relizuje nekoliko ciklusa dualnog obrazovanja u saradnji sa srednjim školama.

Svesni smo da je ovaj sistem obrazovanja bitan i značajan za razvoj lokalne samouprave, ali i čitave države, jer bi se na taj način znatno smanjila nezaposlenost posle završenog školovanja„, rekao je gradonačelnik Vranja.

ADVERTISEMENT
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

danas-isplata-ucenickih-stipendija-i-kredita

Danas isplata učeničkih stipendija i kredita

Isplata desete rate učeničkih stipendija i kredita, koje je obezbedilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja,  učenicima srednjih škola u Republici Srbiji, za školsku 2020/2021. godinu,  počeće  danas, 17. juna 2021. godine. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja stipendiraće 11.500 učenika srednjih škola u Srbiji, na osnovu raspisanog Konkursa za...

prosvetari-traze-manje-ucenika-u-odeljenjima

Prosvetari traže manje učenika u odeljenjima

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije pokrenula je onlajn petciju za smanjivanje broja učenika u odeljenju, saopšteno je na protestu koji su predstavnici tog sindikata organizovali ispred zgrade Vlade Srbije. Protest je održan pod parolom “Manje je više”, čime su prosvetari hteli da poruče da je u odeljenjima sa manjim brojem...

info-dani-horizont-evropa-programa

Info dani Horizont Evropa programa

Evropska komisija je najavila detalje o info danima koji su posvećeni Horizont Evropa programu, a koji će se održati u periodu od 28. juna do 9. jula 2021. Ovaj desetodnevni događaj pružiće priliku potencijalnim kandidatima i drugim zainteresovanim stranama u istraživanjima i inovacijama da dobiju informacije i postave pitanja o...

pokrenut-pilot-projekat-„ucionica-kakvu-zelim“

Pokrenut pilot projekat „Učionica kakvu želim“

U saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Republički sekretarijat za javne politike Vlade Republike Srbije (RSJP)  pokrenuo je pilot projekat „Učionica kakvu želim“. Cilj pilot projekta je razvoj preduzetničkog razmišljanja kod učenika od 1. do 4. razreda osnovne škole. Projekat se sprovodi u deset osnovnih škola na teritoriji...