Dukić Mijatović: Podrška našim mladim istraživačima

ADVERTISEMENT

Dukić Mijatović: Podrška našim mladim istraživačima

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Marijana Dukić Mijatović obišla je danas istraživački tim projekta IN-DEPTH, koji je podržan u okviru Programa za izvrsne projekte mladih istraživača  (PROMIS).

Ponosna sam na naše mlade istraživače, koji uz podršku države i Fonda za nauku,  daju svoj doprinos, ne samo nauci Srbije, već i sveta“, rekla je Dukić Mijatović.

Objasnila je da je PROMIS program od strateškog značaja za Srbiju i da je namenjen izvrsnim projektima mladih istraživača u ranoj fazi karijere.

Napravljen je po uzoru na evropske programe i pruža mladim doktorima nauka šansu da osmisle sopstvene programe istraživanja, formiraju timove, rukovode projektima i sarađuju sa odgovarajućim laboratorijama i istraživačkim centrima u Srbiji i svetu“, rekla je Dukić Mijatović.

Ona je dodala da Fond za nauku u naredne dve godine finansira 59 PROMIS projekata ukupne vrednosti 8.964.163 evra, a da maksimalan budžet jednog projekta iznosi do 200.000 evra.

Naglasila je da program okuplja 320 istraživača koji realizuju osnovna i primenjena istraživanja iz svih oblasti nauke: prirodne nauke, tehnika i tehnologija, medicina, biotehnika i društveno-humanističke nauke.

Dobitnica PROMIS granta i rukovodilac projekta IN-DEPTH dr Irena Aranđelović objasnila je da  se projekat IN-DEPTH bavi istraživanjem pretećih patogena, uzročnika infektivnih bolesti čija je učestalost pojavljivanja u porastu, kao rezultat pojave patogena u novoj populaciji domaćina ili dugoročnih promena u njihovoj epidemiologiji.

Prema njenim rečima, tim naučnika će proučavati brzo evoluirajuće RNK viruse iz slepih miševa, pacova gusto naseljenih gradskih područja i komaraca, kao i bolničke izolate bakterija rezistentnih na antibiotike na teritoriji Srbije.

Kako je dodala,  ovi patogeni prepoznati su kao globalna pretnja javnom zdravlju zbog velike sposobnosti da izazovu bolesti ljudi, ograničenih terapijskih mogućnosti i porasta učestalosti transmisije. Osim toga, kako je navela, genetička raznovrsnost ovih patogena i detalji o njihovoj evoluciji, u našoj zemlji još uvek nisu dovoljno poznati.

V.d. direktorka Fonda za nauku Republike Srbije dr Milica Đurić Jovičić istakla je da je poseta projektnom timu IN-DEPTH prva nadzorna poseta Fonda za nauku u okviru aktivnosti praćenja realizacije PROMIS projekata.

Istraživanje projekta IN-DEPTH koje Fond za nauku Republike Srbije finansira u okviru PROMIS programa će doneti nova naučna saznanja o virusima i bakterijama koji prete čovečanstvu. Kroz podršku ovakvim projektima, uloženo je ne samo u izvrsne ideje naših naučnika, već i u njihov rad, opremu, potrošni materijal, međunarodne publikacije. Fond za nauku je do sada podržao 177 projekata i skoro 900 istraživača, a u narednih godinu dana očekujemo da će više od 2000 istraživača imati podršku Fonda za nauku.  Fond će nastaviti da podržava izvrsne ideje naših istraživača i otvara nove mogućnosti za naučnike iz svih oblasti nauke i u svim fazama karijere“ zaključila je Đurić Jovičić.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

plan-obrazovno-vaspitnog-rada-za-cetvrtu-nedelju-skolske-2021/22.-godine

Plan obrazovno-vaspitnog rada za četvrtu nedelju školske 2021/22. godine

Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola DRUGI MODEL organizacije obrazovno-vaspitnog rada (KOMBINOVANA NASTAVA), od ponedeljka 20. septembra 2021. godine  primenjivaće se u VII i VIII razredu  OSNOVNIH ŠKOLA na teritoriji  devet  lokalnih samouprava. 1.      Arilje 2.      Bogatić 3.      Valjevo 4.      Lajkovac 5.     ...

napustio-nas-je-minja-subota:-“deci-smo-govorili-da-ugase-televizor-i-uce-danas-im-govorimo-da-ukljuce-televizor-da-uce.”

Napustio nas je Minja Subota: “Deci smo govorili da ugase televizor i uče. Danas im govorimo da uključe televizor da uče.”

Čuveni televizijski voditelj, kompozitor i pevač Minja Subota preminuo je danas, u 82. godini života. Minja Subota bio je izuzetno svestrana ličnost. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, bavio se kompozicijom, pevanjem, bio je voditelj i fotograf. Iza njega su ostale pesme koje su pevale generacije dece i koje...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT