Dukić Mijatović: Ne postoji institucionalna veza Ministarstva i Petnice, osuđujemo svaki oblik nasilja

ADVERTISEMENT

Dukić Mijatović: Ne postoji institucionalna veza Ministarstva i Petnice, osuđujemo svaki oblik nasilja

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr  Marijana Dukić Mijatović izjavila je da Ministarstvo nema zakonske nadležnosti nad Istraživačkom stanicom Petnica i da samim tim nije nadležno za sprovođenje procedura i sankcija za bilo koji slučaj nasilja.

Ona je navela da je to navela da je to istaknuto i u odgovoru Ministarstva Zaštitniku građana i dodala institucionalna veza između Ministarstva i Petnice ne postoji, jer se radi o udruženju građana i nije deo formalnog sistema obrazovanja.

„Ministarstvo osuđuje svaki oblik nasilja, zastrašivanja, zloupotreba, posebno maloletnika i očekuje da će nadležni organi što pre sprovesti procedure i izreći sankcije svim učesnicima seksualnog zlostavljanja polaznica Petnice“, istakla je Dukić Mijatović.

Ona je navela da je Petnica istraživačka stanica sa velikim renomeom, da su mnogi nastavnici i učenici uzeli učešće u njenom radu, te da je to i jedan od razloga što učenici odlaze tamo.

Dukić Mijatović je pojasnila da je učenicima potrebna saglasnost roditelja da bi otišli u Petnicu.

„Nismo mi ti koji treba da popišemo akte koji će u Petnici da implementiraju u svoj sistem“, rekla je ona.

Ministarstvo prosvete raspisuje javne pozive radi podsticanja različitih nastavnih, naučnih i pedagoško-vaspitnih aktivnosti, na koje apliciraju brojna udruženja građana, među kojima i Petnica.

Međutim, Dukić Mijatović ukazuje da Ministarstvo nije nadležno za sprovođenje procedura i sankcija za bilo koji slučaj nasilja u takvim okolnostima, što je i navedeno u odgovoru ombudsmanu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT