Dualno i u oblasti obrazovanja kadrova za železnički saobraćaj, osnivamo i moderan trening centar

  0
  6

  Dualno i u oblasti obrazovanja kadrova za železnički saobraćaj, osnivamo i moderan trening centar

  Osnovaćemo moderan trening centar za dualno obrazovanje kadrova za potrebe železnice, a Ministarstvo prosvete će u najmoderniju opremu i razvoj tog centra uložiti 5 miliona evra, rekao je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

  Ministar Ružić je potpisao Memorandum o saradnji sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavom Momirovićem i najavio da se u obrazovanje kadrova za potrebe železnica od naredne godine uvodi dualno obrazovanje, koja podrazumeva i učenje kroz rad u kompanijama železnica Srbije.

  Zato i ćemo osnovati moderan trening centar sa najsavremenijom opremom koja će omogućiti realizaciju praktične nastave i obuku kadrova, ne samo za potrebe srpske železnice, već i za obuku kadrova iz regiona“, istakao je Ružić.

  Dodao je da je cilj da u naš obrazovni sistem uvedemo najnovije svetske tehnologije i prakse u domenu obuke, licenciranja i promocije obrazovnog profila za mlade ljude koji upisuju srednju ili višu železničku školu u Beogradu.

  Sredstvima koja će biti uložena u Trening centar biće nabavljena najmoderniji stacionarni simulatori cele kabine za upravljanje vozovima za mašinovođe, kako na železnici, tako i u tramvajskom saobraćaju.

  Ovi simulatori cele kabine, kako je rekao, pandan su već poznatim simulatorima koje koriste piloti Er Srbije već godinama i kakve ima naša Vazduhoplovna akademija.

  Biće nabavljene i druge vrste simulatora za sve učesnike u praćenju vozova i tramvaja (kompaktni simulatori za obuku, Nano simulatori, Virtualni simulatori realnog okruženja).

  Ovi uređaji će omogućiti da Srbija zasluženo zauzme prvo mesto u regionu u domenu obuke kadrova u šinskom saobraćaju i lidera u novim tehnologijama za brze pruge Srbije, a dualno obrazovanje će dobiti novu komponentu koja će dati nove generacije obučenih mladih ljudi za naše kompanije koje se bave šinskim prevozom“, rekao je ministar Ružić.

  Na ostvarivanju ovog cilja, kako je rekao Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja radi sa Ministarstvom saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture.

  Ružić je rekao da je ta saradnja formalizovana potpisivanjem ovog značajnog memoranduma i zahvalio ministru Momiroviću, jer je odmah reagovao na ovu inicijativu.

  Ovim memorandumom utvrđujemo i pravce dalje saradnje kako bismo zajedno radili na kreiranju obrazovnih profila i razvoju trening centra i na taj način omogućili da naš obrazovni sistem, odnosno Tehnička železnička škola u Beogradu, obrazuje kadrove koji odgovaraju potrebama naših preduzeća iz oblasti železničkog saobraćaja“, istakao je ministar Ružić.