Дуално и у области образовања кадрова за железнички саобраћај, оснивамо и модеран тренинг центар

ADVERTISEMENT

Дуално и у области образовања кадрова за железнички саобраћај, оснивамо и модеран тренинг центар

Основаћемо модеран тренинг центар за дуално образовање кадрова за потребе железнице, а Министарство просвете ће у најмодернију опрему и развој тог центра уложити 5 милиона евра, рекао је први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић.

Министар Ружић је потписао Меморандум о сарадњи са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томиславом Момировићем и најавио да се у образовање кадрова за потребе железница од наредне године уводи дуално образовање, која подразумева и учење кроз рад у компанијама железница Србије.

Зато и ћемо основати модеран тренинг центар са најсавременијом опремом која ће омогућити реализацију практичне наставе и обуку кадрова, не само за потребе српске железнице, већ и за обуку кадрова из региона“, истакао је Ружић.

Додао је да је циљ да у наш образовни систем уведемо најновије светске технологије и праксе у домену обуке, лиценцирања и промоције образовног профила за младе људе који уписују средњу или вишу железничку школу у Београду.

Средствима која ће бити уложена у Тренинг центар биће набављена најмодернији стационарни симулатори целе кабине за управљање возовима за машиновође, како на железници, тако и у трамвајском саобраћају.

Ови симулатори целе кабине, како је рекао, пандан су већ познатим симулаторима које користе пилоти Ер Србије већ годинама и какве има наша Ваздухопловна академија.

Биће набављене и друге врсте симулатора за све учеснике у праћењу возова и трамваја (компактни симулатори за обуку, Нано симулатори, Виртуални симулатори реалног окружења).

Ови уређаји ће омогућити да Србија заслужено заузме прво место у региону у домену обуке кадрова у шинском саобраћају и лидера у новим технологијама за брзе пруге Србије, а дуално образовање ће добити нову компоненту која ће дати нове генерације обучених младих људи за наше компаније које се баве шинским превозом“, рекао је министар Ружић.

На остваривању овог циља, како је рекао Министарство просвете, науке и технолошког развоја ради са Министарством саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре.

Ружић је рекао да је та сарадња формализована потписивањем овог значајног меморандума и захвалио министру Момировићу, јер је одмах реаговао на ову иницијативу.

Овим меморандумом утврђујемо и правце даље сарадње како бисмо заједно радили на креирању образовних профила и развоју тренинг центра и на тај начин омогућили да наш образовни систем, односно Техничка железничка школа у Београду, образује кадрове који одговарају потребама наших предузећа из области железничког саобраћаја“, истакао је министар Ружић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Времеплов:-Умро-Стојан-Протић

На данашњи дан – 28. октобар

Данас је четвртак, 28. октобар 2021. До краја године има 64 дана. 1492 -Шпански морепловац Кристифор Колумбо открио је Кубу на првом путовању преко Атлантика и прогласио је поседом Шпаније. 1704 -Умро је енглески филозоф Џон Лок, један од утемељивача емпиризма. Оспоравао је теорију о урођеним идејама и принципима и...

Тиодоровић:-Школе-треба-да-наставе-да-раде

Тиодоровић: Школе треба да наставе да раде

Епидемиолози ће се сутра састати с министром просвете Србије Бранком Ружићем, након чега ће се знати јасан став о томе како ће се настава у школама одвијати у наредном периоду, изјавио је данас члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић. Према његовим речима, опредељење је да школе треба да наставе да раде,...

Времеплов:-Рођен-Владимир-Ћоровић

На данашњи дан – 27. октобар

Данас је среда, 27. октобар 2021. године. 1505- Умро је руски владар Иван III Васиљевич, назван "Иван Велики". Оснажио је Русију, ослободио се вазалног односа одбивши да Монголима плаћа данак, ојачао је руску монархију и окончао "окупљање руских земаља". По доласку на престо 1462. пошто је устоличен за великог московског...

Филозофски-факултет-у-Нишу-обележио-50-година-постојања

Филозофски факултет у Нишу обележио 50 година постојања

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић честитао је руководству, али и целокупном наставном и ваннааставном особљу и студентима 50 година постојања Филозофског факултета у Нишу. Задовољство ми је да вас све поздравим на дан прославе јубилеја Филозофског факултета у Нишу и верујем да...

Још-2.500-наставника-биће-запослено-на-неодређено

Још 2.500 наставника биће запослено на неодређено

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић најавио је данас, у разговору са представницима репрезентативних синдиката из те области, да ће у наредном периоду бити расписани конкурси за запослење 2.500 људи на неодређено. Foto: Canva „Ово су сјајне вести и на овај племенити позив се одазивају посебни људи свесни...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT