Državni sekretar prof.dr Radović na proslavi Dana Univerziteta u Beogradu

ADVERTISEMENT

Državni sekretar prof.dr Radović na proslavi Dana Univerziteta u Beogradu

Državni sekretar prof.dr Ivica Radović istakao je danas na svečanosti povodom obeležavanja Dana Univerziteta u Beogradu da je pružanja akademskog znanja zajednički cilj koji bi trebalo da osigura da mladi ljudi nakon diplomiranja ostanu da žive i rade u Srbiji, da tu formiraju svoje porodice i svojim znanjem i stručnim radom neposredno utiču na brži ukupni društveno-ekonomski razvoj naše zemlje.

On je istakao da Univerzitet u Beogradu, sa svojim 31 fakultetom, 10 naučnih instituta, sa oko 7.500 zaposlenih i sa oko 100.000 studenata, predstavlja najstariji, najveći i najrespektabilniji Univerzitet Srbije, univerzitet evropske i svetske prepoznatljivosti.

Za mene zajednički imenitelj svih članica Univerziteta u Beogradu su dve reči SNAGA ZNANJA ili MOĆ ZNANJA, odnosno povećanje i razmena znanja među ljudima sveta. Svesni smo činjenice da se čovečanstvo, a slobodno možemo reći i planeta Zemlja danas nalaze pred nizom bezbednosnih izazova, rizika i pretnji. Gde i kako naći rešenje za brojne izazove, rizike i pretnje – naravno u prethodne dve reči, znači SNAGOM ZNANJA – DO REŠENJA“, proučio je državni sekretar.

Prof. dr Radović je rekao da se nalazimo pred početkom nove 2021/2022 akademske godine i da je očigledno je da će i ova školska godina zbog pandemije nositi čitav niz izazova u pogledu realizacije nastavnog procesa koji će očigledno ponovo biti organizovan po kombinovanom modelu. „Naravno, preporuka je da udeo nastave uživo bude što je moguće veći, ne samo u domenu praktičnog rada, odnosno vežbi, koje su od imperativnog značaja praktično za sve fakultete, već i u realizaciji teorijske nastave, jer se ta dva oblika nastave međusobno prožimaju dopunjuju i daju sinergistički efekat“, rekao je on i dodao da samo tako možemo da od Univerziteta u Beogradu očekujemo sve bolje i bolje lekare, učitelje, inženjere, ekonomiste, pravnike, biologe, fizičare, hemičare, matematičare, inženjere, filologe…

On je istakao da treba imati na umu da samo kroz podizanje nivoa kvaliteta nastave i nivoa efikasnosti studiranja, ali i povećanjem broja studijskih programa koji se izvode na fakultetima Univerziteta u Beogradu, dobijamo kao krajnji rezultat obrazovanog svršenog studenta za čijim radom postoji potreba u Srbiji.

Univerzitet u Beogradu treba svoj dalji razvoj da vidi i kroz obezbeđivanje neophodnih uslova za jačanje naučnostraživačkog rada, ne samo kroz realizaciju međunarodnih naučnih projekata, opremanja fakulteta, naučnoistraživačkih jedinica i laboratorija, multimedijalnih i informatičkih radionica i sala najsavremenijom opremom, već i kroz stvaranje baze kvalitetnih mentora, bez kojih nema uslova za stvaranje naučnog podmlatka, niti podizanja nivoa naučno-istraživačkog rada. U tome ovaj, ali i ostali univerziteti mogu računati na podršku Ministarstva“ poručio je državni sekretar Radović.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

plan-obrazovno-vaspitnog-rada-za-cetvrtu-nedelju-skolske-2021/22.-godine

Plan obrazovno-vaspitnog rada za četvrtu nedelju školske 2021/22. godine

Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola DRUGI MODEL organizacije obrazovno-vaspitnog rada (KOMBINOVANA NASTAVA), od ponedeljka 20. septembra 2021. godine  primenjivaće se u VII i VIII razredu  OSNOVNIH ŠKOLA na teritoriji  devet  lokalnih samouprava. 1.      Arilje 2.      Bogatić 3.      Valjevo 4.      Lajkovac 5.     ...

napustio-nas-je-minja-subota:-“deci-smo-govorili-da-ugase-televizor-i-uce-danas-im-govorimo-da-ukljuce-televizor-da-uce.”

Napustio nas je Minja Subota: “Deci smo govorili da ugase televizor i uče. Danas im govorimo da uključe televizor da uče.”

Čuveni televizijski voditelj, kompozitor i pevač Minja Subota preminuo je danas, u 82. godini života. Minja Subota bio je izuzetno svestrana ličnost. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, bavio se kompozicijom, pevanjem, bio je voditelj i fotograf. Iza njega su ostale pesme koje su pevale generacije dece i koje...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT