Državna matura zameniće prijemne ispite na fakultetima

  0
  25
  Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da novi zakon predviđa uvođenje državne mature, odnosno završnog ispita za učenike trogodišnjih srednjih stručnih škola, školske 2022/23. godine, a opštu, umetničku i stručnu maturu školske 2023/24. godine.

  Ružić je podsetio na to da je prethodno bilo planirano da se ovakva matura polaže još od 2014. godine, ali da je bilo zakonskih neusklađenosti, te da je bolje da ovaj posao bude urađen kvalitetno.

  Foto: Instagram

  Prema njegovim rečima, resorno ministarstvo želi da proces uvođenja državne mature bude transparentan i da se ništa ne uradi površno, pri čemu je formirana komisija koja će pratiti svaki korak rada na tom poslu.

  Plan Ministarstva prosvete je da državna matura zameni prijemne ispite za upis na fakultete. Ipak, fakulteti će imati pravo da eventualno zatraže dodatne ispite, povrh onih koje učenici budu položili na državnoj maturi.

  Osnovna razlika između državne mature i dosadašnjih polaganja je u činjenici da će svi učenici u Srbiji iste ispite polagati u isto vreme i bivati ocenjeni prema istim merilima. Testovi će biti napravljeni na državnom nivou, kriterijum ocenjivanja će takođe biti definisan na državnom nivou.

  Na ispitu će dežurati osobe koje nisu zaposlene u školi, a učeničke odgovore će ocenjivati posebno obučene osobe koje takođe nisu zaposlene u školi u kojoj učenik polaže ispit.

  Prva generacija koja će polagati državnu maturu je generacija učenika koji su srednju školu upisali 2020. godine. Projekat državne mature finansira EU sa oko 3,7 miliona evra.

  POSTAVI ODGOVOR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име