Др Константинидис: Тестирање ђака једном у две недеље или кад се појави један случај у одељењу

ADVERTISEMENT
Пре неколико дана министар просвете најавио је могућност редовног тестирања ученика у школама, како би се спречило ширење коронавируса у образовном систему. Он је, накнадно, рекао да се то не би радило без сагласности родитеља, за које је изјавио да су на друштвеним мрежама показали велико негодовање због ове могућности.

Председник Удружења педијатара Србије др Георгиос Константинидис изјавио је за дневни лист Данас да би „у најмању руку било оправдано тестирати ђаке у ситуацијама када се појави један позитиван случај у одељењу“.

То, ипак, није случај. Ученици који су били у контакту са зараженим ђаком, тестирају се само ако се појаве симптоми, често и то на личну иницијативу родитеља, док се могућност асимптоматских случајева занемарује.

Др Константинидис каже да би требало размишљати и о увођењу редовног тестирања у неким правилним временским размацима.

– Тешко је рећи који би то интервали требало да буду, али верујем да би једном у две недеље било оправдано, каже саговорник Данаса и подсећа да се делта сој брже шири међу децом. Чак 10 до 15 пута лакше у односу на првобитни сој вируса настао у Вухану.

Он верује и да су деца сигурнија у школама него ван ње.

– Вероватно бисмо имали сличну ако не и гору ситуацију када деца не би ишла у школу јер школа је колико-толико контролисана средина, наводи др Константинидис.

Епидемиолог Предраг Ђурић такође каже да би требало озбиљно размотрити примену скрининг тестирања у школама.

– Када су у питању ученици, скрининг тестирање има смисла у заједницама где постоји умерена до висока трансмисија вируса, што према препоруци Америчког центра за контролу и превенцију болести значи да има преко десет случајева на 100.000 становника у последњих седам дана, каже др Ђурић.

На нивоу  Србије у последњих недељу дана тај број је, према писању Данаса, чак 70 пута већи и износи 709 заражених на 100.000.

Др Ђурић објашњава и да би „скрининг тестирање требало да се спроводи најмање једном недељно и да се понавља из недеље у недељу док год траје неповољна епидемиолошка ситуација, а да су резултати доступни истог дана“.

– Тестирање би морало и да буде бесплатно и да му претходи сагласност како родитеља, тако и детета. Посебно се мора водити рачуна о поверљивости података, додаје саговорник Данаса.

Оно што је тренутно пракса у Србији јесте да се деца са симптомима ковида много ређе тестирају него одрасли.

Извор: Данас/Зелена учионица

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Времеплов:-Рођен-Милош-Црњански

На данашњи дан – 26. октобар

Данас је уторак, 26. октобар 2021. До краја године има 66 дана. 1685- Рођен је италијански композитор Ђузепе Доменико Скарлати, виртуоз на чембалу. Компоновао је више од 550 композиција за чембало, чувених соната у једном ставу, такозваног Скарлатијевог сонатног облика, употребљавајући нову технику с бриљантним резултатима. Развио је богату чембалистичку...

Учимо-сви-заједно-–-Пројекат-за-подршку-укључивању-деце-из-осетљивих-група

Учимо сви заједно – Пројекат за подршку укључивању деце из осетљивих група

У Србији је је још увек много деце из осетљивих група, посебно деце са сметњама у развоју и /или инвалидитетом и деце из ромске заједнице, коју образовани систем у земљи настоји да интегрише у редовно образовање и школски систем. Као подршка процесу инклузије, данас су први потпредседник Владе Србије и...

“Инклузија-је-обавеза-вртића-и-школа”

“Инклузија је обавеза вртића и школа”

“Инклузивно образовање представља обавезу вртића и школа да се прилагоде сваком детету како би свако од њих постигао свој максимум.”, рекао је данас министар просвете Бранко Ружић приликом потписивања Документа о почетку реализације пројекта “Унапређени равноправни приступ и завршавање предуниверзитетског образовања за децу којој је потребна додатна образовна подршка”. Овај...

nove-mere-–-krizni-stab-za:-skole-onlajn,-vakcinacija-dece-i-promena-za-propusnice

НОВЕ МЕРЕ – КРИЗНИ ШТАБ ЗА: Школе онлајн, вакцинација деце и промена за пропуснице

МЕДИЦИНСКИ део Кризног штаба тражиће да све школе у Србији пређу на онлајн наставу, бар на 10 дана, и да се за то време повећа обухват вакцинацијом деце од 12 до 18 година. Лекари у штабу захтеваће, такође, и да се примена ковид пропусница прошири на све затворене просторе, изузев,...

Времеплов:-Рођен-Димитрије-Руварац

На данашњи дан – 25. октобар

Данас је понедељак, 25. октобар, 299. дан 2021. До краја године има 67 дана. 732 - Франачки владар Карло Мартел нанео је код Поатјеа (Тура) тежак пораз војсци Сарацена под командом валије Абд-ар-Рахмана, чиме је заустављен даљи продор ислама. Захваљујући тој победи упамћен је као Мартел, у значењу чекић, маљ....

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT