Doktori apeluju na škole da nastava počinje kasnije, kako bi tinejdžeri mogli da se naspavaju

0
7
Američka Medicinska Asocijacija (AMA) sprovela je temeljna istraživanja i tom prilikom je utvrđeno da je starije osnovce i srednjoškolce optimalno da nastava počinje u 8:30 najranije. Razlog tome je činjenica da je pubertet praćen izvesnim biološkim promenama zbog kojih deca u krevet odlaze kasnije, te se kasnije i bude.

Nedovoljno sna i neadekvatan ritam povezan je sa mnogim mentalnim i psihičkim problemima, od slabijeg pamćenja i promena raspoloženja, pa sve do poremećaja imunog sistema i gojaznosti, kažu stručnjaci AMA-e.

„Naučni dokazi govore da je neophodno da adolescentima obezbedimo više sna, u odgovarajućem dobu dana, te da će sigurno to rezultirati boljim opštim zdravstvenim stanjem, rezultatima u školi, ponašanjem.” kaže direktor AMA-e.

Američka Pedijatrijska Akademija kaže da bi tinejdžeri uzrasta od 14 do 17 godina trebalo da spavaju između 8,5 i 9,5 sati tokom noći, što je teško izvodljivo ako im nastava počinje u 7:30.

Novi statut AMA-e, usvojen na godišnjem sastanku u Čikagu, pored ove preporuke, apeluje na psihologe da edukuju roditelje, školske administratore, nastavnike i tinejdžere o važnosti sna za normalan psihički i mentalni razvoj adolescenata.

A. C.