Деца стварају успомене много раније него што смо мислили, а ево шта можете учинити да им помогнете у томе

ADVERTISEMENT

У последњих 18 месеци многи родитељи су се питали колико ће се деце сећати пандемије и како ће та сећања – као и сва друга која носе од детињства – утицати на њих. Односно, да ли ће мала деца која су провела скоро пола живота током глобалне здравствене кризе понети нека не тако драга сећања на ЦОВИД-19?

Психолози верују да су дечја сећања јача него што се често мисли.

Иако је памћење сложено и на многа од ових питања се заправо не може одговорити, стручњаци истичу да су дечја сећања јача него што се често мисли и да је заблуда да се деца не могу ничега сетити пре треће године. Дуготрајна сећања која стварају можда нису потпуно јасна, али деца се још увек могу присетити изузетних количина из својих раних година.

Цароле Петерсон, професорица језика и памћења на Меморијалном универзитету у Канади, усмерила је своје истраживање на феномен познат као „амнезија у детињству“, тезу да деца (и одрасли!) имају врло мало сећања на живот пре треће или четврте године.

Наиме, деценијама су стручњаци сматрали да је амнезија у детињству последица чињенице да дечији мозак једноставно није могао да формира сећања пре одређене тачке. Али Петерсон је открио да то није нужно тачно. Једна од Петерсонових студија, на пример, показала је да се деца која имају хитну медицинску помоћ са само 2 године – и која су интервјуисана годинама касније – могу апсолутно запамтити своја искуства. Можда их се не сећају тако јасно као деца која су била старија у време сличних искустава, али сећања су и даље била ту.

Друге студије сугеришу да се деца врло добро сећају ствари које су им се догодиле када су имала око 3 године у доби од 5, 6 и 7 година, али почињу да губе та сећања око 8 или 9 година.

Све ово значи да не постоји јасан консензус о томе када мала деца стварају трајна сећања, већ да то зависи од детета. Деца такође не знају како тачно датирати своја сећања, што нам отежава разумевање јер се деца сећају. На пример, четворогодишњак би могао да се сети догађаја из периода од две године, али мисли да се то догодило релативно недавно.

-Емоционални догађаји најчешће се задржавају код деце. Деца ће се све више сећати свега што емотивно доживљавају – рекли су стручњаци.

То би такође значило да ће деца која су имала изузетно тешке дужине током ове пандемије дуго памтити негативности за разлику од друге деце која нису имала трауматична искуства. Али постоје и добре вести: вероватно се већина деце неће значајно променити једнократним емоционалним догађајем или сећањем.

-Посебни догађаји, осим оних који су заиста трауматични, ретко имају дуготрајан утицај на емоционални и друштвени развој деце. Уопште, деца су отпорна – рекли су стручњаци.

Родитељи такође могу помоћи деци да обликују оно чега ће се сећати у каснијем узрасту. Део онога што Петерсон ради као истраживач помаже деци да се сете и запамте. Кроз терапију дете пита која су му најранија сећања и сећање на то сећање помаже детету да додирне друге детаље из прошлости.

То је важно, рекла је, јер деца могу да користе своја сећања да створе осећај ко су и како да захтевају.

-Ако родитељи разговарају са својом децом о њиховим искуствима, о ономе што су радили прошле недеље, прошлог лета, прошле године, то је као да развија било који мишић – дете развија навику да више размишља о својим сећањима и више их кодира – истакла је она. Додала је да би и родитељи требали проћи кроз негативна сјећања са својом дјецом јер морају бити у стању разумјети и помирити се са негативним стварима које су им се догодиле у животу. О њима треба разговарати са децом и помоћи им да их разумеју и да имају одређену контролу, да се с тим добро носе.

Фотографија: Фреепик

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Просветни-радник-је-просветни-радник-–-и-када-изађе-из-школског-дворишта

Просветни радник је просветни радник – и када изађе из школског дворишта

Често се може чути да је школа све мање васпитна установа, а да је образовна улога школе пренаглашена. Ако се сложимо да има неке истине у томе, онда ћемо морати да нађемо узроке и да видимо да ли постоје начини да се та васпитна улога врати у оној мери која...

Наука-каже:-Дојење-може-спречити-рак-у-детињству

Наука каже: Дојење може спречити рак у детињству

Ако дојите или сте некад дојили, онда сигурно знате колико је то тешко, али и чаробно. И колико има бенефита и за маму и за бебу. Познато је да дојење смањује могућност од појаве кардиоваскуларних болести, дијабетеса 2, реуматоидног артритиса и умањује ризик од изненадне смрти новорођенчета (СИДС). Ако вам...

Психолог-др-Ивић:-Родитељи-чине-медвеђу-услугу-деци,-тражећи-од-наставника-поклоњене-оцене

Психолог др Ивић: Родитељи чине медвеђу услугу деци, тражећи од наставника поклоњене оцене

Већ првих дана школе уочавамо да ђаци имају проблем са пажњом, самосталним радом, концентрацијом, комуникацијом, памћењем, графомоториком, истрајношћу, уредношћу, чак и на једноставним задацима. Зашто је деци тежак сваки ментални и физички рад? Зашто је њихов речник сиромашан? Зашто више нису радознали и маштовити? Зато што смо им прерано дали...

А1:-Није-препоручљиво-коришћење-мобилног-телефона-деци-млађој-од-6-година

А1: Није препоручљиво коришћење мобилног телефона деци млађој од 6 година

Просечна старост деце која добијају прве паметне телефоне је око 10 година, али изложеност мобилним уређајима често почиње у много млађој доби. Суоснивач компаније Apple Стив Џобс наводно је ограничио употребу технологије својој деци и забранио им да користе iPad када је лансиран. Бивши извршни директор Мајкрософта Бил Гејтс сачекао...

“Безимени-првак”-и-остале-етикете-које-деца-носе-у-срцу

“Безимени првак” и остале етикете које деца носе у срцу

Текст је инспирисан поступком једне учитељице (за коју верујемо да је изузетак) која је прваку на уџбенику написала црвеном оловком – Безимени првак. Зато што није уписао своје име иако је учитељица рекла да то код куће ураде. А да ли се запитала како се неко, ко је тек упловио...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT