Да, треба да се забринете ако и ваша деца гледају Игру лигње (Squid game)

ADVERTISEMENT
Тренутно најгледанија серија међу корисницима Нетфликс апликације у Србији је широм планете мегапопуларан јужнокорејски серијал под називом Игра лигње (Squid game). Серија која је управо данас постала Нетфликсово најгледаније остварење икад, заправо је изузетно насилан трилер у ком се 456 људи који су бескућници или су презадужени, очајни, без наде, такмиче за коначну награду од 39 милиона долара.

Такмичење се састоји у наизглед сасвим безазленим играма које међусобно играју – дечје игре које сви они памте из детињства. Али, у тим дечјим играма, сви они који изгубе – умиру.

Можда сте за серију само чули, а можда сте и један од оних који су остали будни до раних јутарњих сати гледајући је. Шта год да је у питању, свакако се надамо да сте повели рачуна о томе да својој малолетној деци не дозволите приступ овом садржају.

Зашто ниједно дете не треба да гледа Squid game?

Игру лигње критиковали су наставници широм света који су у страху да би деца могла доћи на идеју да имитирају изазове из серије, а посебно насилне сцене у којима се такмичари рањавају и убијају.

Епизоде серије садрже врло насилне сцене у којима се такмичари убијају или тешко рањавају. У свакој епизоди ликови се такмиче у крвавим верзијама традиционалних игара. Ко победи, иде у следећи круг, а губитник буде убијен.

Игре се одвијају у дворцу који личи на кесицу бомбона, а чувају га стражари обучени у ружичасто.

Школе упозоравају: Насиље подстиче насиље

“Драги родитељи, запазили смо да велики број наших ученика гледа Squid game. Примећено је и да повећан број деце почиње да копира ове игре на игралишту, што доводи до сукоба. Деца која гледају ту серију изложена су страшним призорима насиља и такво понашање деце у школи нећемо толерисати”, стоји у писму који је директор једне америчке школе упутио родитељима ђака, а преноси The Fair.

“Желим да вас подсетим да ова серија није прикладна за млађе од 15 година и да је то наглашено с разлогом. НИЈЕ ПРИМЕРЕНА ЗА УЧЕНИКЕ ОСНОВНИХ ШКОЛА. Родитељи сваког детета које опонаша такво понашање биће позвани у школу и примениће се санкције. Молимо вас да не затварате очи пред опасностима овог ТВ програма по вашу децу и уместо тога примените позитивно понашање. Претварање да пуцате једни у друге није прикладно нити прихватљиво. Молимо вас да нас подржите у заштити наше деце”, пише у наставку апела и ова школа није једина која је реаговала због поменута серије.

У којој мери су основци у Србији изложени овом садржају – не знамо, али апелујемо на родитеље да се не заваравају како је то “само серија” и како њихова деца јако добро знају да направе разлику између фикције и стварног живота. Овај садржај није примерен за основце и то је важно да имате на уму.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Педагог:-Родитељи-не-би-смели-да-користе-децу-за-личну-промоцију-и-скупљање-лајкова

Педагог: Родитељи не би смели да користе децу за личну промоцију и скупљање лајкова

Друштвене мреже су у данашње време постале незаобилазан простор за одвијање комуникације. До пре једне деценије, примарна употреба интернета сводила се на информисање и едукацију, док је данас то комуницирање, социјализација, повезивање са већим бројем људи, стицање увида у њихов живот, као и самопромоција кроз формирање личног профила — виртуелног...

Три-стила-учења-које-можете-предложити-свом-детету,-ако-се-бори-са-тешким-градивом

Три стила учења које можете предложити свом детету, ако се бори са тешким градивом

Сигурно се питате како да помогнете детету у учењу, а да то није објашњавање лекција и задатака или целодневно заједничко седење над књигом. Деци то у већини случајева стварно није ни потребно. Понекад је само у питању градиво које им није занимљиво или у њему не виде корист за свој...

Како-да-знате-да-се-дете-адаптирало-на-вртић-(изостанак-суза-и-протеста-није-знак-да-је-привикавање-завршено)

Како да знате да се дете адаптирало на вртић (изостанак суза и протеста није знак да је привикавање завршено)

Plakanje, agresivnost, povlačenje u sebe, buđenje tokom noći, odbijanje hrane, mokrenje u krevet… moguće su reakcije deteta u danima i nedeljama nakon polaska u vrtić. Šta nam time zapravo želi poručiti i kako mu možemo pomoći? „Zbog polaska u jaslice ili vrtić dete se često oseća usamljeno, zbunjeno i napušteno....

Уа супермајке, живеле маме и мајке!

Што је свет толико пошандрцао да је сад важније која мајка брже пегла, а која здравије оброке спрема и то постави на интернет – од оне „обичне најобичније“ мајчинске љубави која ради офлајн? Волимо ми нашу децу, паметна су, „све знају на телефону“, говоре енглески, тренирају три спорта и свирају...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT