Čija je briga domaći zadatak đaka prvaka?

Početak je težak, u svemu. Tako je i sa školom i domaćim zadacima. Teško je biti roditelj đaka prvaka, taj osećaj prati svakog roditelja koji se prvi put nalazi u toj ulozi. Nažalost, kao i za sve situacije u roditeljstvu, nema tačno propisanog recepta kojim ćete ovaj izazovan period, za vaše dete i vas, prevazići, ali postoje neke smernice koje vam donekle mogu olakšati ceo proces.

Sasvim je prirodna potreba da budete tu za svoje dete, pružite mu podršku, omogućite sticanje dobrih radnih navika i razvijete mu odgovornost prema obavezama koje ga čekaju, dok sa druge strane težite tome da sebe u tom procesu ne učinite previše potrebnim i uključenim, onim koji svakodnevno neizostavno učestvuje u tom radu.

Prelaz koji se događa sa jednog na drugi nivo obrazovanja sam po sebi donosi promene koje od vašeg deteta i vas zahtevaju izvesna prilagođavanja i to je prirodan proces, koji svako od nas prolazi kada započinje novo razdoblje života. Potrebno je da mu pristupite mirno i pripremljeno, i kao i svemu što se tiče roditeljstva, da budete dosledni.

Pripreme

Najpre tačno za sebe definišite nekoliko stvari koje se tiču obaveza koje vaše dete čekaju u narednom periodu, kao i svoju ulogu u svemu tome, od banalnosti koje se odnose na nošenje školske torbe u odlasku i povratku iz škole, pakovanja knjiga i opreme za školu, do vođenja računa o tome šta treba da se uradi i izrade domaćih zadataka.

Dogovor oko podele zaduženja

Sledeća tačka je jasno definisanje tih zaduženja sa detetom, sa kojim ćete obaviti razgovor, ili više njih, u kojima ćete mu na vrlo precizan način objasniti šta se od njega sve očekuje i na koji način ćete mu vi biti podrška na tom putu.

Važno je da uvek imate na umu da su školski programi pravljeni tako da odgovaraju uzrastu i sposobnostima najvećeg broja dece uzrasta u kom oni polaze u školu. Tako da je očekivano da dete koje je stasalo za polazak u školu, bez većih poteškoća, može da izvrši najveći broj zadataka koji se pred njega stavljaju.

Takođe je značajno da imate na umu nekoliko jednostavnih i vrlo istinitih činjenica koje mi roditelji često iz ljubavi i brige o najboljem interesu naše dece, često izgubimo iz vida.

Domaći zadatak nije naš

Iako je potrebno da budemo uključeni i upoznati sa tim šta naše dete radi, naša uloga je da im budemo vodiči kroz osvajanje sveta učenja, a ne da radimo umesto njih.

Domaći zadatak nije kazna

Dobro je da atmosfera koja se kreira oko izrade domaćih zadataka ne bude kao da je u pitanju kazna koju moraju da izdrže, izvrše i onda mogu da rade šta hoće.

Uspostavljanje dobre komunikacije sa učiteljicom, školom

Prilika da razgovarate sa učiteljicom svog deteta je veoma dragocena, iako vi svoje dete najbolje poznajete, na ovaj način dobijate novu perspektivu njegove ličnosti, o ponašanju u novom okruženju, grupi, odnosu prema osobi od autoriteta, odnosu prema obavezama. Sve ove informacije možete dobiti u školi i učiniti naredne 4 godine obrazovanja vašeg deteta prilikom za dobru saradnju, gde obe strane rade zajedno i sa istim ciljem. Ovo naglašavam, jer je danas često postavljen front između škole i roditelja, a taoci bivaju deca. Kako biste izbegli takav odnos, budite proaktivni i spremite se za jedan konstruktivan razgovor, sa konkretnim pitanjima koja vas muče i pravac u školu.

Mi smo uzori našoj deci

Ova smernica se naslanja na prethodnu, a odnosi se na naše ponašanje prema svemu što se tiče škole i načinu na koji govorimo o školi, učiteljici, školskim obavezama je upravo ono što možemo da očekujemo i od naše dece. Kada o tome govorimo sa nipodaštavanjem i sa stavom gde se njihov značaj umanjuje, ne možemo očekivati ništa drugo ni od našeg deteta. Zato i kada imate neku zamerku na rad i funkcionisanje škole, sistema, rad učiteljice, a sigurno će ih tokom vremena biti, pokušajte da to ne izražavate pred svojim detetom, jer mu na taj način samo pravite konfuziju u glavi.

Svako dete je jedinstveno

Potrebno je da uvek krećete od onoga šta vaše dete jeste, njegovih snaga i slabosti, i izbegnete da ga upoređujete sa decom prijatelja, rođaka, komšija, braćom ili sestrama, jer to ne doprinosi razvoju njihovog samopouzdanja, a još manje izgrađivanju pozitivne slike o sebi kao učeniku.

Potrudite se da njegove snage koristite kao oslonac u savladavanju teškoća.

Saveti za bolju organizaciju rada sa đakom prvakom

Napravite raspored

Zajedno sa detetom napravite raspored dnevnih aktivnosti koji će biti jednostavan za praćenje, a u sebi sadržati sve osnovne smernice kojih se dete može lako pridržavati. Kada je vreme za rad, obroke, pauze, treninge, slobodne aktivnosti, odmor. Dobro bi bilo da pri izradi plana dete ima priliku da o nekim stvarima samostalno odlučuje, jer će mu to dati osećaj uključenosti i priliku da bude pitano.

Poznato je da deca mlađeg školskog uzrasta imaju poteškoća da duže periode vremena budu skoncentrisani, tako da je potrebno o tome voditi računa pri izradi rasporeda aktivnosti.

Dobra organizacija

Dobra priprema je pola posla, tako je i sa domaćim zadacima. Značajno je da mesto na kom dete radi svoje domaće zadatke bude za to i namenjeno, i da to uvek bude isto mesto, jer ga sam boravak na tom mestu uvodi u atmosferu i raspoloženje za rad. Osim toga, pre početka

rada, korisno je da se sav pribor i udžbenici pripreme na dohvat ruke, kako ne bi bilo nepotrebnih prekida, koji bi remetili koncentraciju deteta.

Samostalan rad

Ovaj deo je možda i najizazovniji kada je u pitanju uloga vas kao roditelja, jer zahteva da ograničite vašu težnju da svaki domaći zadatak vašeg deteta bude savršen i ohrabrite vaše dete da samostalno završava svoje zadatke.

Najbolja smernica koje se možete držati jeste “pokušaj to da uradiš sam/sama, a ako imaš nejasnoća, tu sam da ih zajedno razjasnimo”. Sa tom smernicom vaša podrška i prisustvo nisu isključeni, ali je pozicija iz koje dete nastupa drugačija, jer je ono nosilac procesa rada i odgovornosti za ishod onoga što radi. To se odnosi kako na potencijalne greške, tako i na zasluge, što čini veliku razliku kada je u pitanju razvoj samopouzdanja vašeg deteta da je u stanju da nešto završi samo.

Ceo ovaj proces zahteva puno vašeg strpljenja, pažnje i vremena, ali se sada dobro urađen posao, dugoročno višestruko isplati i vama, a najviše vašem detetu koje će se osnažiti i samostalno prevazilaziti prepreke na koje će nailaziti kroz obrazovanje i život. Vaše je da mu pomognete da izgradi uverenje da to treba i može samo, jer može, vi ste tu samo kad zapne, da pogurate.

Autor: Aleksandra Krstić-Jović, master pedagog

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

drzava-menja-uredbu-o-subvenciji-za-prvi-stan-za-mame-koje-su-rodile-bebu-u-ovoj-godini

Država menja uredbu o subvenciji za prvi stan za mame koje su rodile bebu u ovoj godini

Уредба о субвенционисању куповине првог стана за маме које су родиле бебу у овој години биће ускоро промењена, сазнају “Новости”. Све мајке које су одбијене, а испуњавају услове, добиће новчана средства. Како је “Новостима” рекла Дарија Кисић, министарка за рад и председница комисије за доделу новчаних средстава за куповину првог...

kako-da-razgovarate-sa-cerkom-o-prvoj-menstruaciji?

Kako da razgovarate sa ćerkom o prvoj menstruaciji?

Прву менструацију девојчице често посматрају као значајан догађај у свом животу. Она се најчешће јавља током ране адолесценције (између 10. и 13. године живота), код највећег броја девојчица око 12. године. У том периоду, тело младе особе почиње убрзано да се мења – долази до развоја секундарних полних карактеристика (груди,...

jednostavni-nacini-kako-detetu-ublaziti-strah-od-doktora

Jednostavni načini kako detetu ublažiti strah od doktora

Стручњаци кажу да је страх од доктора резултат неколико фактора: темперамента детета, његовог узраста и претходних искуства у ординацијама и болницама. Деца која су од малена често болесна и изложена низу неугодних претрага, имају веће шансе да развију страх од одласка педијатру или у болницу. Ако томе додамо и такозвани...

dr-bojanin:-imao-sam-najgori-rukopis-u-skoli-i-zbog-toga-nisam-bio-odlican

Dr Bojanin: Imao sam najgori rukopis u školi i zbog toga nisam bio odličan

Проф. др Светомир Бојанин, најпознатији дечји психијатар у овом делу Европе, утемељивач неуропсихологије и савремене дефектологије у Србији, аутор више од двадесет уџбеника и монографија, често говори о недостацима образовног система као и о томе шта је деци заправо потребно. Он се, притом, осврће и на своје одрастање, период школовања...

decji-psiholog:-sta-je-svrha-kazne-u-vaspitanju-i-kakva-ona-(ne)-treba-da-bude

Dečji psiholog: Šta je svrha kazne u vaspitanju i kakva ona (ne) treba da bude

Кажњавање је један од уобичајених поступака у процесу васпитања. Заснива се на чињеници да деца најефикасније уче из сопственог искуства. Наиме, велики део онога што деца раде има неки ефекат на њих саме, односно доводи до одређених добрих или лоших последица. Деца задржавају и учвршћују оне облике понашања која су...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT