Brnabić: Povratak u klupe po modelu od 1. septembra; Ružić: Ne radimo nesistemski

ADVERTISEMENT
Ako se nastavi stabilizacija epidemiološke situacije u Srbiji, od narednog ponedeljka 19. aprila nastava se vraća u škole, izjavila je premijerka Ana Brnabić, a preneo Tanjug. Kako kaže premijerka, ako se stabilizacija epidemiološke situacije nastavi, đaci će u klupe krenuti sledećeg ponedeljka, po modelu od 1. septembra, uz poštovanje svih mera – nastava po smenama, sa manje učenika u odeljenjima, uz obavezu nošenja maski.

Foto: Canva

“I tako će biti dok ne budemo imali u potpunosti situaciju pod kontrolom”, rekla je Ana Brnabić novinarima u Prvoj beogradskoj gimnaziji, gde je prisustvovala predstavljanju novog portala “Moja srednja škola” i prezentaciji pametnih IT kabineta.

S njom je bio i ministar prosvete Branko Ružić, koji je novinarima odgovarao na pitanja, a jedno od njih je bilo i da li je sistem onlajn nastave nesistematičan.

Ne radimo nesistematično i nesistemski, i nismo u procesu snalaženja, kazao je on, a na pitanje kakvi su planovi ako pandemija bude prisutna i od 1. septembra, uz konstataciju da se žale nastavnici i roditelji da nisu svi tehnički opremljeni, Ružić je podsetio da je evidentno da se nalazimo u vanrednim okolnostima i da je potrebno sve resurse staviti u funkciju iznalaženja rešenja, kako bi se pokazalo da je naš sistem adaptabilan.

Podsetio je da je Ministarstvo obrazovanja, u saradnji sa Ministarstvom telekomunikacija, obezbedilo besplatan internet u 95 odsto škola, a ima ih preko 1.700 u Srbiji, kao i da će do kraja ove ili iduće godine biti opremljeno ukupno 40.000 digitalnih učionica.

Ružić kaže da je manji problem kako unaprediti onlajn nastavu, jer su učenici tehnički prilagodljiviji od starije populacije. “Veći problem je kako naći rešenje, u saradnji sa psiholozima i pedagozima, da vratimo motivaciju deci kako bi proces sticanja znanja tekao na način koji će odgovarati potrebnim stečenim znanjem i sertifikacionom kriterijumu koji je kasnije važan za prelazak u visoko školstvo”, objasnio je on.

Podsetio je na snimanje nastavnih sadržaja za onlajn nastavu, dodajući da se javni servis koristi kao alat za one koji nisu opremljeni ili imaju više đaka u porodici.

Izvor: Tanjug

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

plan-obrazovno-vaspitnog-rada-za-cetvrtu-nedelju-skolske-2021/22.-godine

Plan obrazovno-vaspitnog rada za četvrtu nedelju školske 2021/22. godine

Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola DRUGI MODEL organizacije obrazovno-vaspitnog rada (KOMBINOVANA NASTAVA), od ponedeljka 20. septembra 2021. godine  primenjivaće se u VII i VIII razredu  OSNOVNIH ŠKOLA na teritoriji  devet  lokalnih samouprava. 1.      Arilje 2.      Bogatić 3.      Valjevo 4.      Lajkovac 5.     ...

napustio-nas-je-minja-subota:-“deci-smo-govorili-da-ugase-televizor-i-uce-danas-im-govorimo-da-ukljuce-televizor-da-uce.”

Napustio nas je Minja Subota: “Deci smo govorili da ugase televizor i uče. Danas im govorimo da uključe televizor da uče.”

Čuveni televizijski voditelj, kompozitor i pevač Minja Subota preminuo je danas, u 82. godini života. Minja Subota bio je izuzetno svestrana ličnost. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, bavio se kompozicijom, pevanjem, bio je voditelj i fotograf. Iza njega su ostale pesme koje su pevale generacije dece i koje...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT