Antić: Učenici u Srbiji nemaju radne navike, a mnogo nastavnika nije imalo kontakt s računarom

ADVERTISEMENT

“Što se tiče ova dva dana, otkako su se đaci vratili u škole, sve teče, rekao bih, redovno. Vratili smo se na model od 1. septembra”, naveo je Ružić tokom gostovanja u emisiji “Upitnik” na RTS-u.

U anketi učenika Desete gimnazije, koja je prikazana u emisiji, nije bio nijedan učenik koji se nije žalio na aktuelni režim nastave. Ružić je naveo da je bio u više gimnazija i da postoji deficit kontakata između nastavnika i učenika, ali i učenika međusobno.

“Ne verujem da stariji u srednjoj školi mogu da izgube te radne navike, pošto se one stiču u osnovnoj školi, od prvog do četvrtog razreda, ali svakako da je to jedna manjkavost koja je evidentno prisutna i to nezadovoljstvo zbog deficita u druženju, u komunikaciji”, istakao je Ružić.

“Svuda u Evropi se uči da bi se znalo, kod nas se uči za ocenu”

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić rekao je da učenici nemaju radne navike, pošto ih niko tome nije naučio, kao i da se svuda u Evropi uči da bi se znalo, a kod nas se uči za ocenu.

“Radne navike, polako, od koraka do koraka se gube zato što ih niko nije naučio radnim navikama. Da li je to pedagog ili psiholog ili učitelj ili učiteljica? Prvenstveno, čas odeljenske zajednice, mora se učiti kako steći radne navike”, istakao je Antić.

Naveo je da učenici onlajn nastavu doživljavaju kao školski raspust tokom kojeg ne treba da uče, ali i da se ni nastavnici nisu prilagodili.

“Budite ubeđeni da veliki broj nastavnika nije imao kontakt sa računarom”, rekao je Milorad Antić i napomenuo da je starijim nastavnicima problem da prave onlajn nastavu.

Antić je naveo da onlajn nastava nije ispunila očekivanja, naročito u pogledu socijalizacije znanja i gubitka radnih navika koje su pojedinci imali.

“Mi moramo da shvatimo da je obrazovanje investicija koja se na neki način isplati, a ne trošak. Da smo ulagali toliko, kao što ulaže država u radnike kada dođe strana investicija, mi bi bili među najboljima u svetu”, naglasio je Antić.

Istakao je da je nemoguće da imamo 40 odsto odličnih đaka, a da u Nemačkoj najbolji prosek retko ko ima.

“Decu i nastavnike niko ništa nije pitao”

Gordana Plemić iz Udruženja “Roditelj” istakla je da se u tom udruženju u poslednje dve školske godine intenzivnije bave obrazovanjem zbog epidemijske situacije.

“Kada uzmem to iz ugla roditelja, roditelji su bili jako opterećeni u protekle dve školske godine sa obrazovanjem kao takvim, obrazovanjem svoje dece, zato što su sa jedne strane trebali da budu i nastavnici i psiholozi i roditelji. To nije lako. Ne možemo mi svi roditelji da znamo sve predmete”, naglasila je Plemićeva.

“Krivica zbog loših rezultata na probi velike mature treba da bude podeljena” 

Ana Dimitrijević iz Foruma beogradskih gimnazija je navela da krivica zbog loših rezultata na probi velike mature treba da bude podeljena i da su oni predlagali da bi velika matura trebalo da se odloži za osam godina.

“Ono što bi dalo najrealnije rezultate je ukoliko bi jedna cela generacija, od prvog razreda osnovne škole do prvog razreda srednje prošla kroz taj novi program i kroz nove metode. Ovde je suština problema, i to je ono što je oko 90 odsto učenika navelo kao problem, da se oni nisu susretali sa tim tipom zadataka, nisu se susretali sa tim načinom razmišljanja”, navela je Ana Dimitrijević.

Istakla je da je jako teško za godinu dana nekome promeniti način razmišljanja, pošto se učenici sa određenim načinom razmišljanja susreću od vrtića.

Navela je da su problemi i u sastavljanju testova, malom broju obuka, ali i u udžbenicima, koji nisu napisani za takvu vrstu testova.

Ocenila je da se sa probnom velikom maturom poranilo i da su i učenici tome opušteno pristupili što nije dalo realne rezultate.

Izvor: RTS

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

plan-obrazovno-vaspitnog-rada-za-cetvrtu-nedelju-skolske-2021/22.-godine

Plan obrazovno-vaspitnog rada za četvrtu nedelju školske 2021/22. godine

Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola DRUGI MODEL organizacije obrazovno-vaspitnog rada (KOMBINOVANA NASTAVA), od ponedeljka 20. septembra 2021. godine  primenjivaće se u VII i VIII razredu  OSNOVNIH ŠKOLA na teritoriji  devet  lokalnih samouprava. 1.      Arilje 2.      Bogatić 3.      Valjevo 4.      Lajkovac 5.     ...

napustio-nas-je-minja-subota:-“deci-smo-govorili-da-ugase-televizor-i-uce-danas-im-govorimo-da-ukljuce-televizor-da-uce.”

Napustio nas je Minja Subota: “Deci smo govorili da ugase televizor i uče. Danas im govorimo da uključe televizor da uče.”

Čuveni televizijski voditelj, kompozitor i pevač Minja Subota preminuo je danas, u 82. godini života. Minja Subota bio je izuzetno svestrana ličnost. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, bavio se kompozicijom, pevanjem, bio je voditelj i fotograf. Iza njega su ostale pesme koje su pevale generacije dece i koje...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT