Alergije u detinjstvu – 8 namirnica koje su najčešći alergeni

ADVERTISEMENT
Uvođenje čvrste hrane može biti pomalo konfuzno ako to radite čitajući savete na internetu. Da li početi od četvrtog meseca ili čekati da beba napuni šest? Da li im dati industrijske kašice ili praviti domaće? Da li početi sa žitaricama ili sa povrćem?

Već sama po sebi konfuzna situacija postaje još komplikovanija kad u priču dodate alergene. Američka agencija FDA identifikovala je osam najčešćih alergena kada je reč o hrani, a nedavno je promenjen i preporučeni način uvođenja alergena u bebinu ishranu.

Osam najčešćih alergena:

  • Mleko
  • Jaja
  • Riba (poput bakalara i iverke)
  • Morski plodovi (krave, jastog, škampi)
  • Koštunjavo voće (badem, lešnik)
  • Kikiriki
  • Pšenica
  • Soja

Ona su, zapravo, pokazala da je trenutak kad se alergeni uvode u ishranu od velike važnosti. Nekad se za uvođenje namirnica poput kikirikija ili meda čekalo da dete napuni tri godine, pa je preporuka spuštena na uzrast od jedne godine, da bi najnovija istraživanja pokazala da je najbolje alergene uvoditi od navršenih šest meseci. Rano uvođenje kikirikija je, u jednom istraživanju, pokazalo da se na taj način šansa da se tokom života pojavi alergija na kikiriki smanjuju za čak 97%.

To je zbog toga što se alergije na hranu razvijaju u detinjstvu. Ljudi se sa alergijama ne rađaju.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

plan-obrazovno-vaspitnog-rada-za-cetvrtu-nedelju-skolske-2021/22.-godine

Plan obrazovno-vaspitnog rada za četvrtu nedelju školske 2021/22. godine

Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola DRUGI MODEL organizacije obrazovno-vaspitnog rada (KOMBINOVANA NASTAVA), od ponedeljka 20. septembra 2021. godine  primenjivaće se u VII i VIII razredu  OSNOVNIH ŠKOLA na teritoriji  devet  lokalnih samouprava. 1.      Arilje 2.      Bogatić 3.      Valjevo 4.      Lajkovac 5.     ...

napustio-nas-je-minja-subota:-“deci-smo-govorili-da-ugase-televizor-i-uce-danas-im-govorimo-da-ukljuce-televizor-da-uce.”

Napustio nas je Minja Subota: “Deci smo govorili da ugase televizor i uče. Danas im govorimo da uključe televizor da uče.”

Čuveni televizijski voditelj, kompozitor i pevač Minja Subota preminuo je danas, u 82. godini života. Minja Subota bio je izuzetno svestrana ličnost. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, bavio se kompozicijom, pevanjem, bio je voditelj i fotograf. Iza njega su ostale pesme koje su pevale generacije dece i koje...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT