7 ствари које ваша деца не морају да знају

ADVERTISEMENT

Тамо је танка линија између тога да деци кажете апсолутно све што вам је на уму и да их заштитите превише.

Деца не морају да знају све детаље живота одраслих и сва њихова мишљења

Наиме, нема потребе да деца учествују у свим разговорима одраслих јер је боље неке ствари оставити иза затворених врата.

  1. Шта мислите о њиховим васпитачицама у вртићу или учитељицама

Једно је ако се ваша деца могу жалити на њих, а сасвим је друго ако их оговарате пред децом јер потпуно умањујете поштовање деце. Наравно, не морате се претварати да су васпитачи и учитељи савршени и да никада не греше, али деци можете указати на њихове позитивне квалитете. Деца не морају знати да мислите да су неорганизовани, не труде се довољно и слично јер ће деца почети да их гледају кроз ваше наочаре. Ако имате примедби, боље је да се директно обратите васпитачима.

  1. Колико ствари коштају

У свету у коме се све врти око новца и свести о њему, наравно да деци треба усадити неке вредности и знање, али не морају знати колико је ваша плата или колико сте платили за породични одмор. Слично, ако се често жалите да немате новца и да је све скупо и да вам је плата ниска, то може оптеретити дете које ће одрасти са осећајем да се одричете свега да бисте добили било шта. С друге стране, ако имате много новца, нема потребе да се ваше дете хвали пред пријатељима да имате нови скупоцени аутомобил или колико су га патике коштале. Он има много важније вредности од новца који му морате дати у то време.

  1. Оно што не подносите код свог мужа или жене

Деца су деца и ви сте им мама и тата, а не пријатељи за оговарања који ће се жалити да је мама „досадна сметња“, а тата „неодговоран лажов“. Деца су повређена када један родитељ ружно говори о другом, јер сте им једнаки, а гомилање негативних емоција према једном од родитеља може лоше утицати на ментално стање детета. Најдаље што треба да објасните је да деци објасните да нико није савршен, чак ни мама и тата који такође понекад греше, па је други љут на њих.

    1. Колико килограма је пожељно имати

Ово се посебно односи на родитеље девојчица, али у последње време и дечака. Желимо да наша деца расту задовољна својим телом и изграђеном сликом особе, а не као сложена бића која већ са 6 година броје калорије и избегавају колаче. Немојте стално кукати о томе колико сте тешки, како морате да „стежете“ стомак или задњицу и да дебелим људима ништа не прија. Уместо тога, усадите у своју децу здраве навике у исхрани и задовољство у њиховој кожи, и борите се у својим борбама са вишком килограма, ако заиста морате, у себи.

            5.Шта мислите о родитељима њихових пријатеља

Можда знате златно правило да оно што се каже у аутомобилу или између четири зида не иде даље од тога, али ваша деца нису такви стручњаци. Ако оговарате родитеље њихових пријатеља и имате оштре коментаре о њима, ваше дете ће обрађивати те информације на свој начин и може их поновити у врло незгодном тренутку. Зато је боље пустити децу да формирају своја мишљења, а своја задржати за одрасле.

  1. Детаљи вашег сексуалног живота

Многи ће сада с гађењем одмахнути рукама, али све либералније генерације родитеља почињу слободније одгајати своју децу и нудити им непотребне информације за које сматрају да су потребне за опстанак у савременом свету. Наравно, не морате дозволити деци да о свему уче из филмова и књига, а можете им отворено и искрено слагати питања, али нема потребе да у те одговоре увлачите своју интиму. Деца би лако могла да се осрамоте, а ваш однос заиста не би требало да личи на психијатра-пацијента, већ на родитеља-дете што је дуже могуће.

    1. Ваши пропусти и жаљење

Као што смо већ поменули, деца морају знати да су им родитељи људи који греше. Али нема потребе да чујете о свим њиховим грешкама, кајањима, пропуштеним приликама и страховима. У одговарајућој доби можете поделити неки пример из властитог живота и како сте се носили са сличним проблемом који сада мучи ваше дете и то је прилично довољно. Не оптерећујте дете непотребним и негативним јер оно није ту да вам буде раме за плакање.

Фотографија: Фреепик

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Кад-мушкарац-не-жели-да-одрасте-и-прихвати-одговорност-(синдром-Петра-Пана)

Кад мушкарац не жели да одрасте и прихвати одговорност (синдром Петра Пана)

Дечак који никад не одрасте: са свим изазовима које живот одраслих људи носи, некима ово звучи као остварење сна, зар не? За поједине, то јесте реалан живот. Сви ми имамо дане кад бисмо све обавезе заборавили, искључили телефоне и отишли негде да се ником не јавимо. Као друштво и као...

Разлика-између-аутизма-и-развојне-дисфазије

Разлика између аутизма и развојне дисфазије

За родитеље који се суочавају са проблемима у развоју детета, као и за васпитаче и наставнике који раде са децом којима је потребан другачији приступ, од велике је користи да знају и разумеју разлику између развојне дисфазије и аутизма. У наставку вам доносимо карактеристике и једног и другог, уз напомену...

Просветни-радник-је-просветни-радник-–-и-када-изађе-из-школског-дворишта

Просветни радник је просветни радник – и када изађе из школског дворишта

Често се може чути да је школа све мање васпитна установа, а да је образовна улога школе пренаглашена. Ако се сложимо да има неке истине у томе, онда ћемо морати да нађемо узроке и да видимо да ли постоје начини да се та васпитна улога врати у оној мери која...

Наука-каже:-Дојење-може-спречити-рак-у-детињству

Наука каже: Дојење може спречити рак у детињству

Ако дојите или сте некад дојили, онда сигурно знате колико је то тешко, али и чаробно. И колико има бенефита и за маму и за бебу. Познато је да дојење смањује могућност од појаве кардиоваскуларних болести, дијабетеса 2, реуматоидног артритиса и умањује ризик од изненадне смрти новорођенчета (СИДС). Ако вам...

Психолог-др-Ивић:-Родитељи-чине-медвеђу-услугу-деци,-тражећи-од-наставника-поклоњене-оцене

Психолог др Ивић: Родитељи чине медвеђу услугу деци, тражећи од наставника поклоњене оцене

Већ првих дана школе уочавамо да ђаци имају проблем са пажњом, самосталним радом, концентрацијом, комуникацијом, памћењем, графомоториком, истрајношћу, уредношћу, чак и на једноставним задацима. Зашто је деци тежак сваки ментални и физички рад? Зашто је њихов речник сиромашан? Зашто више нису радознали и маштовити? Зато што смо им прерано дали...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT