5 родитељских грешака због којих деца занемарују оно што имате да кажете

ADVERTISEMENT

Било да дете реагује на ваше команде „за минут“ или их потпуно игнорише, то може изазвати фрустрацију код родитеља. Родитељи тада реагују на начин да сами учине оно што су од детета тражили или почну да вичу и прете да би постигли послушност.

Деца игноришу слабе и млаке захтеве које родитељи понављају изнова и изнова

Али ако ваше дете прво не следи ваша упутства и то понашање се настави, време је да размислите шта можда радите погрешно. Ове грешке могу умањити успех вашег захтева и подстаћи незнање и пркос детета.

Наручујете превише

Ако се стално жалите свом детету да „одложи играчке“ постигне „престане да удара вилицом по столу док једе“, лако је могуће да ће вашем детету једноставно досадити сва та сила наредби. Ако имате немирно дете, наравно да његово понашање захтева више упозорења, али било би добро да их паметно филтрирате. На пример, једна је ствар рећи детету да не вришти и не скаче у 23 сата јер би комшије могле да спавају, а друго ако му се пожалите да је офарбао нешто преко ивице у бојанки или да му коса стално иде његове очи. Ако дете стално има ваш глас и ваше проповеди као звучну кулису иза себе, оно ће научити да једноставно игнорише досадни глас у глави, па неће чути чак ни корисне ствари које имате да им кажете.

Једноставно му реците шта желите од детета и сачувајте своје личне жеље и склоности, јер нико, посебно мало дете, не може учинити нешто баш онако како сте замислили.

Дајете слаба упутства

Пажљиво бирајте речи које користите за издавање команди јер су изузетно важне. Ако свом детету кажете „хоћеш ли сада опрати зубе, молим те“, они му дају наговештај да је задатак необавезан и да то не мора да уради, наравно да неће. Дакле, много је боље рећи: „Желим да опереш зубе сада.“ Морате дати инструкције са дозом ауторитета, а не као молити комшију да вам позајми шећер.

Понављате своја упутства

Ако се стално жалите и жалите, научићете децу да уопште не слушају оно што прво кажете јер знају да ће доћи „више“, па ће можда желети да вас чују после вашег осмог покушаја, када сте већ на ивици ваших живаца. Уместо да кажете: „Већ сам вам пет пута рекао да почистите играчке“, издајте налог само једном, након чега следи упозорење. Циљ је да наредбу доведете до краја при првом задатку јер вас у супротном деца неће схватити озбиљно.

Нисте доследни у последицама

Ако нешто кажете деци, а она вас не слушају и ништа вам не следи, шаљете поруку деци да то не мислите озбиљно и да не морају да вас слушају. Стога, ако не намеравате да имате при руци неке санкције, не наређујте, а посебно не претите, јер ће вас то коштати и трунке ауторитета. Такође покушајте да последице буду мотивишуће за дете – одлазак у кревет раније, одлазак у кревет без приче или цео дан без телевизора и приметићете разлику у понашању.

Не нудите позитивно охрабрење

Позитивно васпитање је изузетно важно, јер ако се само жалите и примећујете само негативно понашање, ваше дете губи мотивацију да се лепо понаша јер не може да вам привуче пажњу. Похвалите децу када искључе телевизор у тренутку када то од њих затражите или ако су дошла на вечеру први пут када сте их позвали. Наравно, немојте претеривати и хвалити сваки њихов залогај и гутљај, јер се тада губи смисао свега.

Foto: Freepik

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Кад-мушкарац-не-жели-да-одрасте-и-прихвати-одговорност-(синдром-Петра-Пана)

Кад мушкарац не жели да одрасте и прихвати одговорност (синдром Петра Пана)

Дечак који никад не одрасте: са свим изазовима које живот одраслих људи носи, некима ово звучи као остварење сна, зар не? За поједине, то јесте реалан живот. Сви ми имамо дане кад бисмо све обавезе заборавили, искључили телефоне и отишли негде да се ником не јавимо. Као друштво и као...

Разлика-између-аутизма-и-развојне-дисфазије

Разлика између аутизма и развојне дисфазије

За родитеље који се суочавају са проблемима у развоју детета, као и за васпитаче и наставнике који раде са децом којима је потребан другачији приступ, од велике је користи да знају и разумеју разлику између развојне дисфазије и аутизма. У наставку вам доносимо карактеристике и једног и другог, уз напомену...

Просветни-радник-је-просветни-радник-–-и-када-изађе-из-школског-дворишта

Просветни радник је просветни радник – и када изађе из школског дворишта

Често се може чути да је школа све мање васпитна установа, а да је образовна улога школе пренаглашена. Ако се сложимо да има неке истине у томе, онда ћемо морати да нађемо узроке и да видимо да ли постоје начини да се та васпитна улога врати у оној мери која...

Наука-каже:-Дојење-може-спречити-рак-у-детињству

Наука каже: Дојење може спречити рак у детињству

Ако дојите или сте некад дојили, онда сигурно знате колико је то тешко, али и чаробно. И колико има бенефита и за маму и за бебу. Познато је да дојење смањује могућност од појаве кардиоваскуларних болести, дијабетеса 2, реуматоидног артритиса и умањује ризик од изненадне смрти новорођенчета (СИДС). Ако вам...

Психолог-др-Ивић:-Родитељи-чине-медвеђу-услугу-деци,-тражећи-од-наставника-поклоњене-оцене

Психолог др Ивић: Родитељи чине медвеђу услугу деци, тражећи од наставника поклоњене оцене

Већ првих дана школе уочавамо да ђаци имају проблем са пажњом, самосталним радом, концентрацијом, комуникацијом, памћењем, графомоториком, истрајношћу, уредношћу, чак и на једноставним задацима. Зашто је деци тежак сваки ментални и физички рад? Зашто је њихов речник сиромашан? Зашто више нису радознали и маштовити? Зато што смо им прерано дали...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT