25 друштвено-емоционалних вештина које су деци потребне за успех

ADVERTISEMENT

Социјална и емоционална интелигенција често се занемарују код деце и увелике су одговорна за успех, срећу, постизање здравих међуљудских односа.

Многи родитељи верују да ће „наићи“ сами, кроз живот. Али истина је и да на њима треба радити. Али које су 30 најважнијих вештина које ваше дете треба да зна?

Пратите упутства – чини се да је лакше него што заиста јесте. Многи верују да ће сами знати боље. Није лако научити следити упутства других.

Прихватите последице – родитељи данас штите децу од свега, па и последица. Али морају научити да свака акција има и неку реакцију. Чак и негативно.

Прихватање „не“ као одговора посебно је тешко ако су већину свог живота примали само потврдне одговоре.

Прихватите критику – данас не желимо критиком да рушимо самопоуздање детета. Али нећемо га градити ни лажним похвалама. Понекад је потребно чути критику.

Слушање – Слушање других је изгубљена вештина. Знате како је имати саговорника који може говорити само о себи.

Обуздавање беса – може бити тешко ако је дете навикло да увек ради све на свој начин. Зато је потребно с времена на време рећи „не“.

Прављење компромиса – понекад је решење да се нађете на пола пута, али дете то мора да научи, најбоље кроз примере.

Контрола емоција – Деца морају научити да не могу увек изразити оно што тренутно осећају. Дакле, не могу у свакој прилици на тугу и неправду реаговати плачем и љутњом јер то није увек прикладно.

Тражење помоћи – научите децу да траже помоћ, да то није знак слабости.

Извињење – знати како се извинити и признати грешку важна је животна вештина и знак емоционалне зрелости.

Неслагање са туђим мишљењем – учтиво – неслагање не треба изражавати љутњом и виком. Права је вештина показати неслагање на леп начин.

Емпатија – научите своје дете да буде осетљиво на осећања других људи, да не пројектује своја на туђа. Нисмо сви једнаки.

Преговарање – веома важна вештина која може помирити многе наизглед безопасне ситуације.

Технике опуштања – важно је знати како се опустити и не дозволити да стрес и негативне емоције превладају. Научите своје дете једноставним техникама дисања и медитације.

Стећи пријатеље – чини се тако лако, али није увек тако. Научите своје дете како да ствара, али и одржавајте пријатељства.

Решавање проблема – Ако сте увек скакали око писања задатака, пројеката и других изазова, ваше дете неће моћи да реши проблеме само.

Искреност – говорити истину увек је краће и лакше се плаћа. Научите своје дете од малих ногу колико је важно увек говорити истину без обзира на све.

Чекање у реду – деца од првих дана у парку уче да чекају у реду. Веома је важно не научити „гурати“ јер то показује непоштовање према другима због чега нико неће бити вољен.

Изражавање забринутости – Изражавање забринутости решење је за негативне емоције и стрес, па је стога важно оруђе емоционалне интелигенције.

Решавање оптужби како се носити са лажном оптужбом? Таква ситуација може бити веома стресна. Научите своје дете овој вештини кроз игру улога како се не би изненада нашло у новој и неугодној ситуацији.

Показивање разумевања – важно је да дете схвати да нисмо сви једнаки, не одрастамо у истим околностима нити се осећамо исто. За друге и њихово понашање треба знати пронаћи разумевање, а не љутњу.

Асертивна комуникација – научите децу да отворено и без оклевања питају шта желе – такав приступ је често најбољи.

Привлачење учитељеве пажње – научите дете да се на прави начин бори за учитељеву пажњу и наклоност. То му може донети много позитивних поена, а у ствари је лако и једноставно.

Контрола импулса – деца морају знати да не може увек све бити по њиховом, да морају знати да обуздају своје нагоне, а не кроз бесни испад који ће трајати 15 минута.

Поштовање – Поштовање одраслих, старијих од вас, наставника, запослених, комшија … Почните од малих ствари, од поздрављања, помагања, слушања … Исказивање поштовања није исто што и послушање.

Foto: Freepik

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Кад-мушкарац-не-жели-да-одрасте-и-прихвати-одговорност-(синдром-Петра-Пана)

Кад мушкарац не жели да одрасте и прихвати одговорност (синдром Петра Пана)

Дечак који никад не одрасте: са свим изазовима које живот одраслих људи носи, некима ово звучи као остварење сна, зар не? За поједине, то јесте реалан живот. Сви ми имамо дане кад бисмо све обавезе заборавили, искључили телефоне и отишли негде да се ником не јавимо. Као друштво и као...

Разлика-између-аутизма-и-развојне-дисфазије

Разлика између аутизма и развојне дисфазије

За родитеље који се суочавају са проблемима у развоју детета, као и за васпитаче и наставнике који раде са децом којима је потребан другачији приступ, од велике је користи да знају и разумеју разлику између развојне дисфазије и аутизма. У наставку вам доносимо карактеристике и једног и другог, уз напомену...

Просветни-радник-је-просветни-радник-–-и-када-изађе-из-школског-дворишта

Просветни радник је просветни радник – и када изађе из школског дворишта

Често се може чути да је школа све мање васпитна установа, а да је образовна улога школе пренаглашена. Ако се сложимо да има неке истине у томе, онда ћемо морати да нађемо узроке и да видимо да ли постоје начини да се та васпитна улога врати у оној мери која...

Наука-каже:-Дојење-може-спречити-рак-у-детињству

Наука каже: Дојење може спречити рак у детињству

Ако дојите или сте некад дојили, онда сигурно знате колико је то тешко, али и чаробно. И колико има бенефита и за маму и за бебу. Познато је да дојење смањује могућност од појаве кардиоваскуларних болести, дијабетеса 2, реуматоидног артритиса и умањује ризик од изненадне смрти новорођенчета (СИДС). Ако вам...

Психолог-др-Ивић:-Родитељи-чине-медвеђу-услугу-деци,-тражећи-од-наставника-поклоњене-оцене

Психолог др Ивић: Родитељи чине медвеђу услугу деци, тражећи од наставника поклоњене оцене

Већ првих дана школе уочавамо да ђаци имају проблем са пажњом, самосталним радом, концентрацијом, комуникацијом, памћењем, графомоториком, истрајношћу, уредношћу, чак и на једноставним задацима. Зашто је деци тежак сваки ментални и физички рад? Зашто је њихов речник сиромашан? Зашто више нису радознали и маштовити? Зато што смо им прерано дали...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT