12 praktičnih saveta kako da pomognete vašem prvaku da se bolje snađe

Pripremate svoga prvačića za polazak u školu, ali niste baš sigurni da je spreman za ovu veliku promenu? Samostalnost i nezavisnost su ključne osobine uspešnog i srećnog školarca. Mi vam nudimo 12 praktičnih saveta kako da mu pomognete da se bolje snađe.

djak

1) Oblačenje i svlačenje

Krajnje je vreme da vezivanje pertli prestane da bude vaša briga. Fina motorika koju dete razvija dok se hvata u koštac sa pertlama biće mu preko potrebna kada u septembru uzme olovku u ruke. Naravno, uvek možete ići linijom manjeg otpora i kupiti mu patike sa „čičak“ trakom ili, pak, one bez pertli. Ako su problem dugmići, praktično rešenje su pantalone ili suknje sa gumenim lastišem.

2) Odlazak u toalet

Najbitnija je rutina – brisanje, puštanje vode, pranje ruku. Ne zaboravite da pohvalite dete kada sve obavi ovim redosledom. Naučite ga da na vreme misli o svojim fiziološkim potrebama, kako u školi ne bi prekidalo čas zbog toga što je trpelo do poslednjeg trenutka.

3) Umivanje i pranje ruku

Rutina je i u ovom slučaju najvažnija – svi smo mi robovi navika, i ako se ruke uvek peru u istim prilikama, dete će se setiti da to uradi i kada niste pored njega. Ispričajte mu kratku priču o tome šta se dešava kada se umivamo i peremo ruke – o bakterijama koje mogu izazvati razne bolesti i sapunu i vodi koji ih spiraju sa naših ruku i lica. Na ovaj će način lakše zapamtiti zbog čega je važno da to radi

.4) Upotreba pribora za jelo

Mnoga deca imaju problem sa savladavanjem upotrebe escajga, tako da je naš savet da što više vežbate sa njima. Ovo je još jedna aktivnost koja poboljšava finu motoriku, bez koje nema ni uspešne grafomotorike (pokreti koji se izvode prilikom pisanja) u školskoj klupi. Redovno jedite zajedno, kao porodica, kako bi vaše dete samo uočilo način na koji treba da koristi pribor za jelo.

5) Pospremanje

Naučite dete da je pospremanje neodvojivi deo igre ili neke druge aktivnosti. Kada mu date Lego kocke, na primer, kažite: „Sada ćemo slagati kockice, a posle ćemo da ih pokupimo i vratimo na mesto“. Uvek unapred pripremite dete za manje prijatne aktivnosti i ono će ih vremenom prihvatiti kao deo „paketa“. Budite dosledni i nemojte ići za detetom i pospremati zato što vam je u datom trenutku tako lakše nego da se ubeđujete

6) Korišćenje maramice

Naučite dete da maramicom prekrije nos, to je nešto što većina dece lako savlada. Onda – duni, obriši nos i maramicu baci u kantu. Održite mu i kratak kurs lepog ponašanja kada je izduvavanje nosa u pitanju – da treba da se trudi da to čini što diskretnije, bez dramatičnih zvučnih efekata i pokazivanja sadržaja maramice drugima. Kažite mu i šta da radi sa punom maramicom kada ne može da je baci istog trenutka, na primer, u toku časa.

7) Deljenje sa drugima

Razgovarajte s detetom o deljenju i reciprocitetu (uzvraćanju). Praktično mu objasnite značaj toga, i istaknite dobre strane deljenja sa drugom decom na primeru školskog pribora, užine, sportskih rekvizita.

8) Poštovanje starijih

Objasnite detetu zašto odraslim osobama treba da se obraća drugačije nego vršnjacima. Precizirajte kako treba, a kako ne sme da se obraća učiteljici, bibliotekarki, školskom obezbeđenju, „tetkici“. Ne podrivajte olako pred detetom autoritet škole, jer time u očima deteta omalovažavate i ono čemu ga u školi uče.

9) Veština slušanja

Pokušajte da ga naučite veštinama govorenja i slušanja kroz igru. Naglasite kada slušate, a kada govorite, da biste istakli redosled koji treba da upamti. Vežbajte dok dete ne bude sposobno da strpljivo, bez upadica sluša kako mu pričate ili čitate priču od nekoliko strana. Naučite ga da svoja pitanja u vezi sa ispričanom pričom postavi onda kada na njega dođe red da govori.

10) Druženje

Kako bi se lakše uklopilo u novu sredinu, pokušajte da preko leta dete upoznate sa budućim školskim drugarima. Najbolji način za to je da ga redovno odvodite na igralište koje je u blizini škole, gde se sigurno igra bar nekoliko njegovih budućih drugara iz klupe.

11) Pijenje vode sa česme

Najpraktičnije i najzdravije je da dete u školi pije vodu direktno sa slavine, ali tako da usnama ne dodiruje lulu baterije, i ne koristi (verovatno prljave) dlanove. Flašice sa vodom samo dodatno opterećuju i ranac, i kućni budžet, a vrlo lako postaju leglo bakterija, jer se svakim gutljajem deo sadržaja iz usta meša sa vodom u flašici. Letnji raspust je dobra prilika da dete na javnim mestima (u parku, na plaži, itd.) vežba pijenje vode sa česme.

12) Rešavanje sukoba

Razgovarajte sa detetom o tome kako da se postavi u konfliktnim situacijama. Objasnite mu kroz primere kako da reaguje kada ga drugo dete udari, uvredi, začikava ili ignoriše. Naučite ga da se suprotstavi i zaštiti, kako ne bi postalo meta nasilnika. Razjasnite detetu u kojim situacijama treba da proba samo da reši problem, a kada treba da potraži pomoć odraslih.

Priredile: Ana Velimirović i Jovana Papan

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

dr-bojanin:-imao-sam-najgori-rukopis-u-skoli-i-zbog-toga-nisam-bio-odlican

Dr Bojanin: Imao sam najgori rukopis u školi i zbog toga nisam bio odličan

Проф. др Светомир Бојанин, најпознатији дечји психијатар у овом делу Европе, утемељивач неуропсихологије и савремене дефектологије у Србији, аутор више од двадесет уџбеника и монографија, често говори о недостацима образовног система као и о томе шта је деци заправо потребно. Он се, притом, осврће и на своје одрастање, период школовања...

decji-psiholog:-sta-je-svrha-kazne-u-vaspitanju-i-kakva-ona-(ne)-treba-da-bude

Dečji psiholog: Šta je svrha kazne u vaspitanju i kakva ona (ne) treba da bude

Кажњавање је један од уобичајених поступака у процесу васпитања. Заснива се на чињеници да деца најефикасније уче из сопственог искуства. Наиме, велики део онога што деца раде има неки ефекат на њих саме, односно доводи до одређених добрих или лоших последица. Деца задржавају и учвршћују оне облике понашања која су...

vladeta-jerotic:-kad-otac-istuce-cerku,-to-su-posledice-koje-ostaju-citav-zivot

Vladeta Jerotić: Kad otac istuče ćerku, to su posledice koje ostaju čitav život

Питали су ме шта је горе? Кад се дете размази или кад су родитељи претерано строги? Ако треба бирати, боље размажено, него дете које расте у претераној строгости. Јер, ипак, то дете се кроз живот у којем није више у центру пажње, некако коригује. Али ако у себи дете носи...

da-li-su-bolje-majke-u-engleskoj-ili-srbiji? 

Da li su bolje majke u Engleskoj ili Srbiji? 

Милица Крстивојевић, старији клинички ембриолог, гостовала је у јутарњем програму ПРВЕ телевизије и, између осталог, осврнула се на понашање мајки на нашим просторима и у Енглеској. Foto: Canva Универзална реченица сваког родитеља на Балкану јесте она: “Док си под мојим кровом и једеш мој хлеб, радићеш како ти кажем”. Па,...

vi-ste-rekli-“ne”,-a-dete-odmah-ide-da-pita-tatu.-kako-reagovati?

Vi ste rekli “ne”, a dete odmah ide da pita tatu. Kako reagovati?

Деца су, у суштини, себична. Али то је потпуно природан део њиховог развоја и врло ће често тешко поднети кад им се каже “не”. И премда је врло важно да деца ту реч чују онда кад је неопходно, многи родитељи избегавају да кажу то “не”. Неки зато што се плаше...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT